Zoeken in deze blog

woensdag 23 november 2011

Twijnend breien...

Ik ben bezig met het leren van de oeroude, Zweedse brei-techniek "twijnend breien". Hierbij wordt met 2 kleuren gebreid en de draden sla je steeds om elkaar heen. Dit geeft een stevige breisel zeer geschikt voor wanten en mutsen.
Omdat de draden steeds om elkaar heen gedraaid worden is het belangrijk dat men de juiste garen gebruikt. De meeste garen zijn s-getwijnd (rechtsom gesponnen en linksom getwijnd), maar voor deze techniek moet men de z-getwijnde garen gebruiken (linksom gesponnen en rechtsom getwijnd). Gebruikt men de s-getwijnde garen wordt de twijning steeds losser tijdens het breien.
Twijnend breien kost een beetje tijd om te leren, maar heb je de techniek eenmaal door gaat het als een trein. En het resultaat is erg mooi en warm!
In Handwerken Zonder Grenzen nr 149 (okt-nov 2008) staat een artikel over twijnend breien, met een patroon. De artikel is geschreven door Carla Meijsen, die ook cursussen geeft in deze techniek. Voor meer informatie over de cursussen kijk op www.afstap.nl
Bij 't Kluwenest in Luttelgeest en bij Trollenwol in Driebergen zijn de z-getwijnde garen van Ullcentrum te koop. Binnenkort zal ik ze ook op de site van Nordic Wool zetten.

1 opmerking: